Tuesday, March 6, 2007

mari belajar memasak

Ha, sapa yang minat masak tu; mari cuba resepi ni.

Ikan Garam Asam
[Hidangan untuk 5 orang]

Bahan-bahan
500 g ikan tenggiri, dipotong 5 keping
30 g (3 sudu makan) minyak sayuran
garam secukup rasa
10 g (10 biji) cili kering
100 g (10 biji) bawang merah
20 g (2 batang) serai
15 g (4 biji) buah keras dikisar bersama
5 g (1 sm) kunyit hidup
4 g (1 sm) lengkuas
5 g (1 sm) belacan
20 g asam jawa diramas dan ditapis
375 ml (1¾ cawan) air
8 g (1½ sudu teh) garam
20 g (2 batang) serai, dititik
2 biji tomato, dipotong 4

Cara memasak
*Perapkan ikan dengan garam.
*Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga garing.
*Masukkan serai yang dititik bersama air asam dan masak sehingga mendidih.
*Masukkan ikan dan garam secukup rasa. Biarkan rendidih sehingga isi ikan masak.
*Masukkan tomato. Biarkan sebentar. Tutup api.
*Berat satu hidangan: 300 g

No comments: